ДЕЙНОСТИ

ДОМ - Динамика на Образователния Модел

Точка на пресичане – що е това?

Дейности реализирани онлайн

Екперименти в химичната лаборатория


ЗАГЛАВИЕ 4 (ТЕКСТ)


ЗАГЛАВИЕ 3 (ТЕКСТ)

Как физиката и изкуството заедно могат да са в диалог.


Природата – велик дизайнер   

Учениците от иновативната паралелка наблюдаваха облачното небе. Запознавайки се с видовете облаци, често правеха асоциации за същества и предмети.Така, чрез тази полезна дейност, те не само се наследиха  на красотата и творческия талант на природата , но развиха въображението си, вдъхновиха се и моделираха различни по форма , височина и цвят облаци.Научиха как и къде се образуват облаците, защо покриват повече от 50% от Земята, кои са причините да  имат различна форма? Времето по някакъв начин влияе върху живота на хората, не случайно в миналото моряците са наблюдавали небето – по вида и цвета на облаците те  разбирали, какъв ще е утрешния ден Облаците са идеален начин за прогнозиране на времето. Достатъчно е само  да погледнете към небето и прогнозата е готова


ЗАГЛАВИЕ 1 (ТЕКСТ)


TV предаване на немски език

Учениците направиха ТВ предаване, в което под формата на пътуване разказват за немскоезичните страни, а именно географско положение, релеф, климат, забележителности, празници и обичаи.


Е- вестник на немски език

Вестникът бе написан на два езика – немски и български езици. В този брой на вестника учениците написаха статии, в които разказаха за класа си, както и за класа като иновативен. Учениците се интервюираха помежду си, за това, какво е иновативна паралелка и какво е да си ученик от такава паралелка. Във вестника е отразено и посещението на ученици и учители в ПМГ „Христо Смирненски“, гр. Перник. Посещението се проведе по програма „Иновации в действие“. За любителите на кръстословиците вестникът предлага такава, включваща термини от областта на физиката, химията , биологията и географията.


Експерименти в лабораторията по биология и химия (ТЕКСТ)

“Цветна дъга”

Есперименти, показващ капилярното свойство на водата,

„Светофар”


Да рисуваш върху вода


ЗАГЛАВИЕ 2(ТЕКСТ)


ЗАГЛАВИЕ (ТЕКСТ)


Пластмасов свят

С учениците от 9 Г клас проведохме занятие на тема Пластмасов свят. Децата разшириха знанията си за видовете пластмаси, техните свойства и употреба. Научиха, че пластмасите се добиват от нефт. Коментираха екологичните  и здравни проблеми, породени от тяхната употреба. В химичните опити , които учениците направиха, използваха пластмасови предпазни средства, пластмасови пипети, мерителни цилиндри, и съдове за съхранение на реактиви. 


AR&VR в образованието

Разширена реалност в образованието
С AR обучението в класната стая може да бъде по-интерактивно, тъй като AR може да даде възможност на учителите да показват виртуални примери за концепции и да добавят игрови елементи. Това ще даде възможност на учениците да учат по-бързо и да запомнят информация.

Как AR трансформира образователната индустрия?
Образованието обаче е друго значимо пространство, където тази технология може да взриви свещите


ТВ предаване (2022-2023)

В този брой на предаването учениците разказват, какво е типично за Германия, а именно езици, облекло, религии, литература, храни и напитки, празници, музика, спорт.


Атмосфера и видове облаци

Извършени химически  реакции, продуктите на които наподобяват небе и облаци с учениците в Точка на пресичане.
За първия опит използвахме кислородна вода. Водородният пероксид, съдържащ се в нея разложихме с добавяне на катализатор калиев перманганат. След това към друга проба кислородна вода добавихме и препарат за измиване на съдове. Резултатът беше „слонска паста“.
За втория опит ни бяха нужни меден оксид и разредена сярна киселина. При нагряване  на спиртна лампа двете вещества взаимодействаха помежду си и се получи небесносин разтвор от меден сулфат ( син камък).
При следващия химичен екперимент учениците направиха  бордолезов разтвор от  разтвори на син камък и гасена вар. Научиха  защо разтворът носи това име.
И при последния опит получиха красива синя утайка от меден дихидроксид, смесвайки водни разтвори на меден сулфат и натриева основа.


Магнитни и географски полюси. Земно магнитно поле (геомагнитно поле)

ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ

Рециклирай И тВОРИ

Рециклирането на един тон хартия спестява около 1,5 тона дървен материал.

СЪБИРАНЕ -> СМИЛАНЕ ->ПРЕЦЕЖДАНЕ -> ИЗСУШАВАНЕ => ГОТОВО


Е-вестник (2022-2023)

В този брой учениците разказват за патронния празник на училището,  за живота и делото на Нанчо Попович, както и за приготовленията, свързани с празника. В друга статия учениците разказват, как се празнува Коледа в Германия. Качени са и материали за известни личности от немскоезичните страни.


НАШАТА ЗЕМА – е-вестник

Този брой на вестника бе посветен на земята. Учениците написаха статии за деня на земята, за това, как да намалим негативното си влияние върху природата, както и какво можем да направим още за земята. Вестникът предлага две кръстословици по темата, както и лексика на немски език, свързана с околната среда.


НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА „ИНОВАЦИИ В ДЕЙСТВИЕ“

Националната програма „Иновации в действие“ дава възможност за мобилност, за посещение на място, за демонстрации и за наблюдение на иновациите в избрано от Вас училище-партньор. В избраните от Вас четири дни може да споделите и да преживеете промяна, която да бъде решаваща за Вашата работа, за Вашето училище и за Вашия живот.
Целта е да бъде споделен добрият опит между училищата.
Желаем Ви успех и щастливи дни заедно чрез „Иновации в действие“.