Ресурси

ДОМ - Динамика на Образователния Модел

ВИРТУАЛНИ ЛАБОРАТОРИИ

Виртуалните лаборатории за провеждане на научни експерименти са едни от най-интересните и полезни образователни ресурси в мрежата.

Чрез тях могат да се визуализират различни процеси и обекти, да се провеждат виртуални лабораторни работи и учебни експерименти, да се достигне до идеи за самостоятелни проучвания и изследванния. Ресурсите са безплатни.

PhET Interactive Simulations / Phet интерактивни симулации/, проект на Университета в Колорадо Боулдър, е отворен образователен ресурс (OER), създаден през 2002 г. от Нобеловия лауреат Карл Уиман.
Проектът започва с визията на Уиман за подобряване начина, по който науката се преподава и изучава. Мотото на проекта е „Да се постигне напредък в грамотността по природни науки, математика и напредък в образованието по цял свят, чрез безплатни интерактивни симулации.“
Съкращението „Phet“ първоначално произлиза от Physics Education Technology,/Физика Образование Технологии/, но скоро в проекта се обхващат и други дисциплини.
Сайтът съдържа виртуални лаборатории, демонстриращи различни явления в областта на физиката, химията, биологията, геологията, а също и интерактивини математически инструменти.
Всички симулации са обстойно тестване и оценявани, за да се гарантира образователната им ефекгивност. Написани са на Java, Flash и HTML5 и могат да се използват онлайн или да се снемат на компютър.
Множество спонсори подкрепят проекта Phet, което позволява този ресурс да бъде използван безплатно от всички ученици и учители.
phet.colorado.edu

Picture

Създаване и използване на дигитални учебни ресурси

 • Wordclouds.com – безплатен онлайн генератор на облачни думи и създател на облаци от маркери. Wordclouds.com работи на вашия компютър, таблет или смартфон. Поставете текст, качете документ или отворете URL, за да генерирате автоматично облак от думи или маркери. Персонализирайте вашия облак с форми, теми, цветове и шрифтове. Можете също така да редактирате списъка с думи, размера на облака и размера на празнината. Wordclouds.com може също да генерира кликащи облаци от думи с връзки (карта с изображения). Когато сте доволни от резултата, запазете изображението или го споделете онлайн.
 • Jigsaw Planet – Създаване и споделяне на пъзели онлайн
 • Комикси в класната стая? – Комиксът дава възможност учене чрез визуален разказ. Той е чудесен начин да се стимулира интереса на учениците към преподаваните теми по различни учебни предмети.
 • Wheelofnames.com e безплатен инструмент със страхотни функции. Освен текст в него може да вмъкнете и изображения
 • Генератор на похвалки/съобщения за нашите ученици. Позволява да се пише и на кирилица. Можем да изберем шаблон, шрифт и напишем кратък текст. Споделяне чрез линк или директно в социални мрежи ФБ и Twitter  – ТУК
 • Learningapps.org – Web 2.0 приложение, подкрепящо учебния процес с помощта на интерактивни модули. Те могат да бъдат използвани за обучение във вида, в който са създадени, а също така да се променят лесно и бързо в оперативен режим. Целта е събраните интерактивни блокове да бъдат обществено достъпни.
  Padlet е онлайн табло, може да се използва за публикуване на съобщения, водене на бележки, мозъчна атака.
 • Canvaеплатформа за графичен дизайн, която позволява на потребителите да създават социални медии графики, презентации, плакати, документи и друго визуално съдържание. Той е достъпен в интернет и мобилни устройства и интегрира милиони изображения, шрифтове, шаблони и илюстрации.
 • Animoto – Добавете вашите снимки и видеоклипове, за да направите видео само с няколко лесни стъпки. Публикувайте и споделяйте видеоклиповете си навсякъде.
 • Kizoa е онлайн видео редактор за филми, слайдшоу. Kizoa улеснява учениците и учителите да изследват, откриват и споделят създаването на видео!
 • Issuu – Най-голямата платформа за дигитално публикуване.
 • Crello.com – Crello ви дава достъп до налични инструменти и функции, за да създадете сами страхотно визуално съдържание. Възползвайте се максимално от библиотеката на Crello с професионални шаблони за графичен дизайн, предмети и първокласно съдържание. Насладете се на неограничено качване на файлове и неограничено изтегляне на дизайн.
 • Crello уроци
 • MindMeister Създавайте онлайн карти на ума, обмисляйте идеи и си сътрудничете с вашия екип. Променяйте стилове на карти и добавяй прикачени файлове. Коментирайте и гласувайте – Експортирайте в PDF
 • FlipHTML5 е лесен за използване безплатен FlipBook Maker, създаден специално за конвертиране на изображения и PDF документи в богата интерактивна интерактивна флип книга, базирана на HTML5 / jQuery, правейки HTML файловете по-ангажиращи и интерактивни.
 • MyAlbum – Създаване на фотоалбуми. Най-бързият път към най-красивия ви албум. Споделете онлайн или поръчайте като фотокнига.